17. marraskuuta 2013

Vinkkejä gradun kirjoittajille, ja miksei muillekin

Omista gradunkirjoitusajoista, tai oikeammin gradun viimeistelyajoista, alkaa olla kaksi vuotta aikaa. Vaikka koin puolen vuoden aikana myös tuskaisia hetkiä, kun työ ei edistynyt tai olin mielestäni ajautunut umpikujaan, suurimmaksi osaksi nautin kirjoittamisesta. Gradun parissa työskentelyn motivaatio kumpusi siitä kokemuksesta, että sai luoda jotakin omaa ja käyttää niitä tietoja ja taitoja, joita viiden vuoden yliopistourakan aikana oli harjoitellut.

Tai ehkä aika kultaa muistot: kirjoitusprosessin aikana hankin apuja ja motivaatiota kirjoista ja blogeista. Tekstiä ei siis tullut vaivatta, vaan välillä uskonpuute ja lukkiutuminen kiusasivat, ja se on todennäköisesti luonnollinen osa mitä tahansa kirjoitusprojektia. Toisaalta kyse oli siitä, että gradun teon aikana innostuin myös muuten vain lukemaan oppaita kirjoittamisesta ja pohtimaan kirjoittamista työnä.

Kirjoittaminen on jälleen ajankohtainen aihe elämässäni ja olen kaivellut graduvaiheen aineistoja ja oppaita esiin. Ajattelin jakaa vinkkini siltä varalta, että joku gradunsa (tai miksei minkä tahansa muunkin tekstin) kanssa painiskeleva eksyisi tänne.


Muutamia käytännön vinkkejä

Kirjoita, kun olet virkeimmilläsi. Itse aloitin kirjoittamisen päivällä ja lopetin myöhemmin illalla, sillä keskittymiskykyni ja luovuuteni on parhaimmillaan ilta-aikaan.

Kirjoita silloin kun keskittymistäsi ja työntekoasi ei jatkuvasti häiritä. Ellet sitten työskentele parhaiten silloin, kun ympärilläsi on hieman elämää, esim. julkisilla paikoilla ja kirjastoissa. Huomaa myös, että ruoanlaitto ja kotitöiden tekeminen on hyvä ajoittaa selkeästi joko kirjoittamista edeltävään tai sen jälkeiseen aikaan, jottei maustehyllyn tai vaatekaapin siivoaminen ole tekosyy lykätä työntekoa.

Löydä omat gradurituaalisi. Minulla rituaali oli ns. graduvaatteet, joita olen kuullut muidenkin käyttävän. Graduvaatteiden päälle pukeminen tarkoitti sitä, että siirryin henkisesti työskentelytilaan. Työajan erottaminen vapaa-ajasta on etenkin kotona kirjoittaville usein tärkeää. Jollekin rituaali voi olla vaikka teekupponen tai juoksulenkki juuri ennen työhön ryhtymistä.

Tässä myös muutama ohjenuora, joista osaa noudatin paremmin, osaa huonommin:

1. Älä panikoi, se ei auta. (Tämä on yllättävän vaikeaa muistaa silloin kun gradupaniikki iskee.)
2. Jos olet epävarma jostain asiasta ja se hidastaa työn edistymistä, ota heti yhteyttä ohjaajaan.
3. Ole huolellinen, säästät aikaa. Esim. viimeistelyvaiheessa viitteiden tarkistaminen on nopeampaa, kun viittaukset on alunperinkin tehty huolella.
4. Älä aseta epärealistisia tavoitteita ja lannistu, kun et yllä niihin. Huomioi, että toiset työvaiheet ovat työläämpiä ja hitaampia kuin toiset.
5. Tee parhaasi. Se yleensä riittää.
6. Pidä avoin mieli ja käytä tarvittaessa luovuutta: kirjoita vaikka saunan lauteilla jos tuntuu, että se auttaa keskittymään.


Oppaita kirjoittamisen avuksi

Kun ajatukset menivät solmuun, hain helpotusta kirjoittamisen oppaista. Tässä vain muutama esimerkki, joista erityisesti Gradutakuu oli hyödyllinen ajatuslukkojen ja epävarmuuksien kanssa taistellessa.

Kimmo Svinhufvud: Gradutakuu (2009)
Sirkka Hirsjärvi et. al.: Tutki ja kirjoita (2009)
Virve Mertanen: Tietokirjoittajan käsikirja (2007)
Umberto Eco: Oppineisuuden osoittaminen eli miten tutkielma tehdään (1989)

Kirjoittamisesta on paljon materiaalia myös netissä. Luovan kirjoittamisen neuvoja voi hyödyntää soveltuvin osin myös tieteellisessä kirjoittamisessa, erityisesti motivaatioon ja varsinaiseen tekemiseen liittyen.

Gradutakuu-blogi
Tohtoritakuu-blogi
Writing tips (Booktrust)
Famous Advice on Writing: The Collected Wisdom of Great Writers (Brainpickings)






When you can't create, you can work. 
Henry Miller

Write freely and as rapidly as possible and throw the whole thing on paper. Never correct or rewrite until the whole thing is down. Rewrite in process is usually found to be an excuse for not going on. It also interferes with flow and rhythm which can only come from a kind of unconscious association with the material.
John Steinbeck

Lainaukset: Brainpickings (1 ja 2)
Kuva täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti